Nukilan Sihat dan Cantik

stay healthy and pretty all the time

Executive Account kepada Pengusaha Home and Mobile Spa

Executive Account kepada Pengusaha Home and Mobile Spa

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum w.b.t. Alhamdulillah kita berada di hujung-hujung Ramadhan. Bagaimana kita? Masih excited dengan Ramadhan atau dah masuk mood raya? :). Ok hari ni kak syu nak kongsikan kisah seorang #AlumniBeauticianMobileSpaTWB yang sangat menginspirasikan kak syu. She was an executive accaount dan sekarang dah selamat menjadi pengusaha home and mobile spa. Jom baca ceritanya.

LATAR BELAKANG.

Saya perkenalkan serba sedikit latar belakang saya. Tak kenal maka tak cinta. Sy Izaty, berumur 31 tahun, berasal dari Melaka, tinggal di Nilai. Saya cerita sedikit latar belakang saya sebelum join mobile spa.

Saya graduate accounting di USIM. Dan pernah bekerja sebagai executive account selama 2 tahun. Then decided nak berhenti kerja selepas dapat anak yang pertama. Saya dulu ketika kerja exec account di sebuah NGO, selalu deal dengan artis untuk projek amal.

Daripada Executive Account kepada Pengusaha Spa

I really love my job. Seronok kerja dulu. Tapi selepas dapat baby, anak saya baby eczema, jadi perlukan penjagaan rapi. Setahun saya menganggur sehingga anak pulih.

Then saya mencari satu pekerjaan yang flexible, untuk saya bekerja dan jaga anak. Alhamdulilah saya jumpa mobile spa The Walking Beauty (TWB). Yang saya nampak career development dia sangat menarik, bukan menjadi beautician semata-mata, it is more than that. Dan yang best saya memerlukan dalam 1-3 jam sehari untuk bekerja. Yang lain saya boleh fokus untuk anak-anak dan keluarga.

 

Daripada Executive Account kepada Pengusaha Spa

Celebration baru-baru ni untuk yang perform pada tahun 2018.

Subhanallah. I don’t belive kerjaya macam ni saya dapat merasai makan di hotel 5 bintang, di Marriott Hotel, Putrajaya.

 

BAGAIMANA SAYA BERMULA?

Setelah berhenti kerja dan setahun mengganggur, masa tu ekonomi tak stabil lagi. Hanya mngharapkan sumber income suami. Masa tu saya rasa semua terbatas.

1) Nak bagi mak ayah duit tak dapat, minta suami, dapatlah hulur RM10-30. Ya Allah malunya. Pernah duduk di dapur sambil basuh pinggan, meleleh air mata sebab bila balik kampung macam tak dapat nak bawa apa-apa untuk mak ayah.

2) Nak sedekah dan infaq, hati ni meronta-ronta nak sedekah tapi tak ada duit.

3) Nak belikan anak-anak tak dapat. Terpaksa tengok anak-anak nangis dan bawa pergi ke tempat lain.

4) Nak beli barang keperluan sendiri, dah pegang kemudian letak balik. Rasa tak sanggup nak minta suami. Dan banyaklah lagi faktor yang menyebabkan saya perlu bertindak.

Allah tak mengubah nasib sesebuah kaum sehingga diri sendiri yang berubah.

Sebab memikirkan kesihatan anak yang eczema (pipi berdarah tu biasa) jadi masa ni saya drastik minta notis sebulan berhenti kerja dan memang mencari sumber income yang flexible. Untuk fokus keluarga.

Masa tu lalu lalang iklan bina spa atas nama sendiri di FB Athirah Tieramiessyou. Saya masa tu memang cakap dengan suami nak buat business, dan ada yang cadangkan buka tadika.

Masa tu dah survey semua. Kos minimum nak buka tadika ialah RM 10 k on the spot. Berhuhu lah nak cari modal 10 k masa tu. Kemudian saya bercadang nak buat servis, sebab servis tiada kos. Dan kos hanya sekali sahaja dan you akan generate unlimited income.

Itu yang masa nampak iklan tu terus contcat Tirah. Masa tu modal pula tak da. Sebab masa kerja dulu tak beringat nak menyimpan. Sangat teruk cashflow masa tu walaupun bekerja. Jadi malam-malam ku hnya bermimpikan mobile spa TWB. Keinginan yang nak sangat join.

Tapi saya tak putus asa. Saya jadikan modal masalah no 2. Apa yang saya buat saya ambil keputusan pinjam duit suami dan 2 orang adik-beradik yang bekerja. Alhamdulilah mereka sudi membantu. Dan saya buat keputusan sebulan nak ganti semula. Tapi Alhamdulilah 2 minggu dapat selesaikan.

 

PENJURU INCOME MOBILE SPA TWB.

  • Penjuru 1 – Service spa.
  • Penjuru 2 – Untung runcit produk Shaklee.
  • Penjuru 3 – RAHSIA.
  • Penjuru 4 – RAHSIA.
  • Penjuru 5 – Bonus Shaklee.
  • Penjuru 6 – RAHSIA.

Dalam mobile spa TWB kita ada 6 penjuru income. Tiada customer spa hari ini tak pe, kita boleh fokus income lain yang boleh buat dari rumah. Yang rahsia tu kita akan kongsikan masa training.

 

PERKONGSIAN INCOME.

Saya kongsikan serba sedikit income saya untuk bulan lepas, bukan untuk menunjuk tetapi sebagai proven result yang korang boleh dapat juga. Kongsi serba sedikit income saya.

  1. Instant cash from spa RM 1800.
  2. Untung Runcit produk Shaklee RM200.
  3. xxx.
  4. Bonus Shaklee RM 1400.
  5. xxx.
  6. xxx.

RM3400 + RM600 (Rahsia) = RM 4000.

Dalam mobile spa TWB kita tak buat spa pun boleh dapat duit. Bonus Shaklee akan masuk setiap 14 hb. Yang lain tu saya dapat cash daripada untung runcit dan income rahsia ( yang ni kite share time training).

Dan boleh baca wishlist saya untuk 2019 yang mana saya jadikan platform TWB ni untuk saya capai.

Nothing is imposible :). Korang pun pasti boleh dapat juga. Insyaallah.

 

KONSEP MOBILE SPA TWB.

Saya suka dengan konsep mobile spa TWB ni sebab dia dekat dengan wanita. Business ni business evergreen, di mana ada wanita, di situ ada demand. Business ni boleh buat part time ataupun full time. Yang bekerja boleh buat malam atau weekend. .Contoh kalau weekend kan:

Sabtu target RM 200.
Ahad RM200.

Total RM400.

RM400 x 4 minggu = RM1600 extra income.

Sekarang sepanjang Ramadhan ni saya berdoa untuk menuju RM 5000-RM 8000 sebulan. Saya akan bulldoze 6 penjuru income yang TWB sediakan.

 

SISTEM DALAM MOBILE SPA TWB.

Sistem dalam TWB sangat bagus dan berkesan, follow sahaja one by one. Dan saya sangat suka career path dalam TWB. You bukan di train untuk jadi beautician semata-mata. You as spa owner sampailah boleh jadi trainer dan boleh membina empayar perniagaan sendiri. Sekarang saya sedang nak sistemkan business spa dengan mengambil seorang pembantu spa lepas raya ni InsyaAllah.

Daripada Executive Account kepada Pengusaha Spa

Bina spa semudah ABC dengan TWB. Alhamdulilah one of my wishlist tahun ini nak pindah rumah yang lebih selesa dan set up home spa. Sebelum ni mobile spa.

 

Daripada Executive Account kepada Pengusaha Spa

Ni rumah sebelum, di sini saya bermula dengan TWB. 3 tahun melihat turun naik saya untuk bina career dalam TWB.

 

 

Daripada Executive Account kepada Pengusaha Spa

Daripada Executive Account kepada Pengusaha Spa

Ini rumah baru (rumah sekarang). Almost 100% downpayment dengan income mobile spa TWB.

Dan masa kekangan saya nak buat spa dengan 1 kereta kerana suami guna kereta, masa tu saya naik grab. Alhamdulilah dengan TWB dan dengan izin Allah dapat beli kereta kedua. Walaupun kereta biasa, tapi ianya banyak memudahkan kerja saya.

Dari executive account kepada pengusaha spa

Alhamdulilah, bila saya muhasabah semula, kalau 3 tahun lepas saya tak buat tindakan, mesti saya masa hidup dalam tekanan lagi.

 

PENUTUP.

Ok sebelum saya tutup sharing, saya kongsikan 3 points untuk berjaya:

  • Dream.
  • Doa.
  • Do.

Impian ni ibarat apa yang kita nak dalam hidup kita. Saya banyak belajar daripada mentor Kak Ainul dan Athirah dalam berimpian. Dia ibarat visi dalam hidup kita. Kalau kita tiada impian, ibarat kita hantar surat tapi tiada alamat tak tahu nak hantar kemana-mana.

Alhamdulilah once saya dalam TWB yang pada mulanya nak ada business sendiri yang memberi kebaikan kepada orang ramai, akhirnya bukan sahaja dapat gembirakan orang dengan servis spa, saya juga bantu orang dalam kesihatan, dan untuk yang nak berjaya dalam TWB.

Doa – Bila start dalam business ni kebergantungan dengan Allah sangat tinggi. Kalau kita dah berhabis duit join kelas dan buat marketing sini sana, tapi hubungan dengan Allah masih tak sempurna, susah kita nak berjaya.

Sentiasa kena berdoa dan buat apa yang Allah suka untuk mendapat guide dan bantuan daripada Allah. Lastly DO take action apa yang dah belajar, buat yang mentor suruh buat, InsyaAllah success will come to you.

 


Itulah dia tadi perkongsian daripada Izaty, yang dahulunya seorang Executive Account, kini sedang membina empayar pernigaan Home and Mobile Spa nya dari rumah.

Sekiranya berminat untuk mencuba perniagaan Home and Mobile Spa, boleh contact kak syu ya. Contact seperti di bawah.

Oh ya. Sebelum itu mesti ada yang tertanya-tanya apa kaitan mobile spa TWB dengan Shaklee kan. Haaaa itulah yang membezakan mobile spa biasa dengan mobile spa TWB. Semua ahli mobile spa TWB wajib juga menjadi ahli Shaklee kerana kami menggunakan produk Shaklee yang diyakini organik dan selamat untuk digunakan dalam spa Insyaallah.

Jadi, apabila kita dah menjadi ahli Shaklee, maka kita juga boleh ambil peluang untuk buat income dengan Shaklee. Berbanding kalau kita hanya belajar mobile spa biasa, kita hanya boleh buat income dari 1 penjuru sahaja iaitu dari servis mobile spa.

Dengan mobile spa TWB, kita boleh buat income 6 penjuru dan membina legasi perniagaan yang boleh bertahan lama Insyaallah.

Dengan mobile spa kita boleh dapat instant cash. Dengan Shaklee kita boleh membina legasi perniagaan yang boleh diwarisi.

Mobile spa + Shaklee = Mobile Spa TWB.

 


Authorized Shaklee Independent Distributor (1233316).

Authorized Trainer Mobile Spa The Walking Beauty (TWB).

Call / Whatsapp: 010-4031219 https://syuhaidahrahmam.wasap.my/

FB: Syuhaidah Rahmam

IG: thewalkingbeauty_spatraining

IG: sihat_cantik_dengan_shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Saya